cross-border journalism

GMO potatoe can threaten fight against tuberculosis

In Archive, Stories on May 15, 2008 at 1:15 pm

Gén-kartoffel kan true kampen mod tuberkulose – Tuberkulose er stadig en udbredt sygdom, og den bliver resistent mod flere og flere antibiotika. Nu er der udbrudt strid i EU om en genmanipuleret kartoffel med et antibiotikaresistent gén, skal tillades eller ej. Artikel i Dagbladet Information.

Skal tvivlen komme befolkningens sundhed eller tyske BASF til gode? EU-Kommissionen har denne uge endnu en gang udsat sin beslutning om at godkende en genmanipuleret kartoffel, der producerer mere stivelse til fødevarer og foder, men som også indeholder et gén, der er resistent overfor antibiotika.

I selve Kommissionen skændes kommissærerne – med den græske miljøkommissær, Stavros Dimas, som den kritiske i en ellers som regel GMO-venlig Kommission. Blandt eksperterne i EU’s egne agenturer er der også uenighed. Fødevareagenturet EFSA, der er ansvarlig for godkendelsen, synes, at kartoflen kan godkendes uden betænkeligheder.

Men Medicinagenturet EMEA er yderst betænkelig: Flere af de antibiotika, som kartoflens kunstige gén er resistent imod, er nødvendige til at bekæmpe tuberkulose i flere europæiske lande, deriblandt Frankrig og Estland.

(…)

%d bloggers like this: