cross-border journalism

Fake butter doesn’t smell

In Archive, Stories on January 26, 2005 at 4:36 pm

Falsk smør lugter ikke… Sidst i 90’erne blev der udbetalt millionbeløb i landbrugsstøtte til produktion og eksport af smør. Men smørret var blandet op med fedt og kemikalier – og det udløser ikke landbrugsstøtte. På trods af retssager er pengene endnu ikke betalt tilbage. Artikel i Dagbladet Information.

Det er en rigtig røverhistorie: To mord førte i slutningen af 90’erne til en større politiaktion i Napoli-området i Syditalien. Det viste sig, at smør i lokale mejerier systematisk var blevet blandet op med fedt fra slagterier og destruktionsanstalter samt med kemikalier, og at det siden var blevet solgt til Belgien, Frankrig og Tyskland. Her blev smørret videreforarbejdet og solgt til produktion af is og kager. Dødsårsagen for de to myrdede i Italien: De kendte opskriften på den blanding af fedt og kemikalier, der skulle til, for at fedtblandingen ikke kunne spores alt for nemt.
Krøllen på historien er, at eksport og produktion af smørret blev støttet medEU-midler, formentlig i alle fire lande, og at pengene endnu ikke er betalt tilbage. Nu kræver en gruppe EU-parlamentarikere fra budgetkontroludvalget handling.

%d bloggers like this: